SPRK tikšanās ar SIA “Garkalnes ūdens” pakalpojumu lietotājiem par ūdenssaimniecības tarifu jautājumiem

Ņemot vērā, ka Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) regulāri un atkārtoti saņem Garkalnes pagasta iedzīvotāju jautājumus un komentārus saistībā ar SIA “Garkalnes ūdens” apstiprinātajiem ūdensapgādes un kanalizācijas pakalpojumu tarifiem, lai skaidrotu tarifu pamatotību un citus ar ūdenssaimniecību saistītos jautājumus, Ropažu novada dome 2024. gada 26. septembrī plkst.18:00 Garkalnes Mākslu un vispārizglītojošās pamatskolas zālē, Vidzemes šosejā 34, Garkalnē, Garkalnes pagastā kopā ar SPRK rīkos tikšanos ar SIA “Garkalnes ūdens” ūdenssaimniecības pakalpojumu lietotājiem. Tās laikā SPRK eksperti, pašvaldības vadība un pašvaldības un SIA “Garkalnes ūdens” pārstāvji skaidros pakalpojumu nodrošināšanas tehnoloģiskos un ekonomiskos aspektus, tarifos iekļautās izmaksas, kā arī kopā ar domes pārstāvjiem iezīmēs nākotnes risinājumus. 

Jau iepriekš SPRK ir informējusi, ka no 1. jūlija Ādažu un Ropažu novadu iedzīvotājiem, kuriem ūdenssaimniecības pakalpojumus sniedz SIA “Garkalnes ūdens”, stājās spēkā jaunie tarifi, kuru izmaksas lielā mērā nosaka iepirkto ārpakalpojumu apjoms, un šie patlaban ir augstākie spēkā esošie ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifi Latvijā. SIA “Garkalnes ūdens” ūdensapgādes pakalpojumu tarifs ir 2,54 EUR/m³ (bez PVN), kanalizācijas pakalpojumu tarifs – 4,00 EUR/m³ (bez PVN).

Kopš jauno tarifu stāšanās spēkā SPRK ir saņēmusi astoņus iedzīvotāju iesniegumus ar lūgumu skaidrot, kāpēc SIA “Garkalnes ūdens” tarifi ir salīdzinoši augsti. SPRK atbildēs iedzīvotājiem ir skaidrojusi, ka SIA “Garkalnes ūdens” nav savu notekūdeņu attīrīšanas iekārtu, līdz ar to visi savāktie notekūdeņi tiek nodoti attīrīšanai diviem komersantiem – SIA “Ādažu ūdens” un SIA “Rīgas ūdens”. SIA “Ādažu ūdens” un SIA “Rīgas ūdens” nodrošina arī 68% no kopējā centralizētajā ūdensapgādes inženiertīklā padotā ūdens apjoma, līdz ar to ļoti lielas izmaksas tarifu projektā veido izmaksas par iepirkto ūdeni - 46% no ūdensapgādes pakalpojumu tarifa izmaksām (bez rentabilitātes) un citam komersantam nodotajiem notekūdeņiem - 47% no kanalizācijas pakalpojumu tarifa izmaksām (bez rentabilitātes). Tādēļ, palielinoties SIA “Ādažu ūdens” un SIA “Rīgas ūdens” tarifiem, palielinās arī SIA “Garkalnes ūdens” ūdenssaimniecības pakalpojumu sniegšanas izmaksas. Izmaksu pieaugumu komersantam ietekmējušas arī izmaiņas nodokļos (piemēram, akcīzes nodokļa, transportlīdzekļu ekspluatācijas nodokļa likmes pieaugums u.c.), kā arī tas, ka pieaugušas elektroenerģijas iegādes izmaksas un pieaudzis darba samaksas apmērs.

Garkalnes iedzīvotāju iesniegumos lūgts skaidrot arī tarifu aprēķinā norādītos ūdens zudumus 20,6% apmērā (1 107 m³/km/gadā), kā arī pārējo attīrīto notekūdeņu īpatsvaru kopējā attīrīto notekūdeņu apjomā 21,6% (1 312 m³/km/gadā) un to ietekmi uz tarifiem. SPRK norāda, ka ūdens zudumi un pārējie attīrītie notekūdeņi ir faktori, ar kuru esamību ir jārēķinās visu centralizēto ūdenssaimniecības sistēmu darbībā, un konkrēti SIA “Garkalnes ūdens” gadījumā šie rādītāji ir vērtējami kā zemi. Ja tiek konstatēts paaugstināts ūdens zudumu vai pārējo attīrīto notekūdeņu apjoms konkrētās ūdensapgādes un kanalizācijas sistēmās, tad tarifu projektu izvērtēšanas gaitā tiek jautāts par tā iemesliem (ja tie nav jau noskaidroti uzraudzības ietvaros) un plānotajām darbībām tā samazināšanai. Ņemot vērā salīdzinoši zemos rādītājus, SIA “Garkalnes ūdens” gadījumā tas nav bijis nepieciešams. Vidējais ūdens zudumu rādītājs procentos regulējamiem ūdenssaimniecības komersantiem Latvijā ir 20,0% (1 154 m³/km/gadā), savukārt pārējo attīrīto notekūdeņu apjoma īpatsvars – 39,8% (4 419 m³/km/gadā).

Apzinoties, ka ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifi ir būtiski mājsaimniecībām, SPRK aicina SIA "Garkalnes ūdens" pakalpojumu lietotājus un citus interesentus apmeklēt tikšanos klātienē 26. septembrī plkst.18:00 Garkalnes Mākslu un vispārizglītojošajā pamatskolā, lai noskaidrotu aktuālos ūdenssaimniecības jautājumus, kā arī uzzinātu par iespējamiem nākotnes risinājumiem.

Par SPRK:

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija ir neatkarīga valsts iestāde, kas Latvijā uzrauga sabiedrisko pakalpojumu sniedzēju (ap 600 regulēto komersantu) darbību, tirgus attīstību un rūpējas, lai iedzīvotāji saņemtu nepārtrauktus, drošus un kvalitatīvus sabiedriskos pakalpojumus par ekonomiski pamatotu cenu. SPRK regulē sabiedriskos pakalpojumus enerģētikas, ūdenssaimniecības, elektronisko sakaru, pasta, depozīta iepakojuma un sadzīves atkritumu apsaimniekošanas nozarē. Plašāk www.sprk.gov.lv.

SPRK tikšanās ar SIA “Garkalnes ūdens” pakalpojumu lietotājiem par ūdenssaimniecības tarifu jautājumiem

Date: September 26, 2024, 6:00 pm

Pašvaldība

Location:

Vidzemes šoseja 34, Garkalne, Garkalnes pagasts, Ropažu novads, LV-2137, Latvia

Tags:

ropazunovads

Ja nav ideju, kur doties, visiPasākumi.lv un atrodi savējo!

All rights reserved. © visiPasakumi.lv